Sundhedsprojektet i Tanzania og D.R. Congo

Kipili februar 2017

”Fred være med dette hus!” er en fredshilsen i til tider fjendtlige omgivelser, og det er hilsen på tværs af kultur- og religionsgrænser. Fredshilsnen skal lyde som modreaktion i denne tid.”
Disse ord stod for nylig i det ugentlige nyhedsbrev fra Brødremenigheden i Zeist, som vi altid får tilsendt. Da vi modtog nyhedsbrevet med temaet ”Fredshilsen” var vores tur til DR Congo lige blevet aflyst på grund af ”ufred” og uroligheder på den anden side af Tanganyikasøen stiftet af magtsyge personer, som vil forblive ved magten, og derfor hidser andre op for at skabe uro. …

Det gør, at man læser artiklen med andre øjne.

Her i Tanzania bliver fredshilsnen AMANI = FRED nemlig brugt, når man mødes og når man tager afsked: GUD VÆRE MED DIG PÅ DIN VEJ eller GÅ I FRED. I Europa bruges denne hilsen i mindre grad, måske fordi der er fred i betydningen ”ikke krig”. Her ligger landet helt anderledes. Der er mange mennesker på flugt for utryghed og usikkerhed, især nord for de steder, hvor vores projekt finder sted. Flygtningene søger tilflugt i disse landsbyer i DR Congo, mens andre flygter til Tanzania via Tanganyikasøen.

Fra BDM er der sendt penge til 350 sække á 50 kg mel til disse flygtninge i D.R. Congo, og en af vores store ’missions’-både er sejlet over på den anden side af søen for at hjælpe der. Der vil følge flere transporter.

Søndag i sidste uge læste missionæren Knud et stykke af biblen fra Esajas 58 vers 7 (hjælp til de hungrige). Da der nu i disse små landsbyer omsluttet af Tanganyikasøen på den ene side og høje uvejsomme bjerge på den anden side(transport er kun mulige over vandet) på et lille areal bor så mange mennesker, er vores sundhedsundervisning og undervisning i det hele taget endnu mere nødvendige. Der er stor fare for udbrud af sygdomme og smitte. Vores congolesiske medicinske team fortsætter nu bare, men for tiden uden støtte fra tanzanisk side.

Imidlertid ser det ud til, at der er faldet ro over landet, og planen er at tage af sted igen den 19.februar.

Denne 2.fase af Tanzaniaprojektet og den 1.fase for DR Congos vedkommende varer til den 1.oktober 2017. Dette er et fællesprojekt for Moriavian Church (Rukwa provinsen) og Tanzanias regering med finansiel støtte fra BMD og den danske regering.

Noget jeg igen og igen må lære er: tålmodighed og fleksibilitet. Aftaler bliver pludselig aflyst, og der er ingen planlægning. Det sker, at vores medicinske stab (ansat af øvrigheden) pludselig om mandagen får at vide, at de om tirsdagen skal møde i Namanyere, hovedstadsdistriktet 60 km herfra. Så lader man program være program…

Heldigvis er vi rådgivere og ikke koordinatorer … Desuden taler man aldrig om ’problemer’ men om ’udfordringer’. Vi lærer noget hver dag!!!

Marjo og Bert