04.03.2019

Kristne arabere bringer håb til handicappede børn og unge

Nord for byen Ramallah på Vestbredden i det palæstinensiske selvstyre-område ligger rehabiliteringscenteret Star Mountain. Herfra oplyser og styrker en gruppe passionerede socialarbejdere mødre, familier og deres handicappede børn i området.

Problemer med overgreb og misbrug

Handicappede børn og deres familier er dårligt stillede i en palæstinensisk kontekst. Mange fysisk og psykisk udfordrede børn og unge oplever overgreb eller udsættes for seksuelt misbrug. Og problemet er tilmed et stort tabu i en mellemøstlig kultur, hvor handicappedes rettigheder lidt eller ingen fokus har.

Star Mountain er et hjælpe- og rehabiliteringscenter for fysisk og psykisk handicappede børn og unge. Med en integreret børnehave, skole- og autismeprogram, terapi og voksenuddannelse gør de en usædvanlig og mærkbar indsats for de udsatte børn og unge. Seneste skud på stammen er et udadrettet oplysningsarbejde, som de sidste to år har styrket de handicappede ved at række ud til mange landsbyer på Vestbredden.

Oplysning styrker handicappedes vilkår

Siden 2016 har BDM, med midler fra Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, støttet oplysningsprojektet ud fra centeret. Et team af medarbejdere taler med kvinder og piger i op til 20 landsbyer. De laver workshops, underviser dem i deres rettigheder, og styrker på den måde vilkårene for de handicappede og deres familier. Tilbuddet styrker de handicappedes evner og muligheder, og det udadrettede projekt skaber øget samfundsfokus på disse menneskers rettigheder og behov.

I efteråret 2018 besøgte sociologi-studerende Miriam Bøytler projektet under et praktikophold hos BDM. Hun roser de fremskridt, som hun så: - Det er et meget engageret team, som jeg fik lov at følge i oplysningsarbejdet. Vi kom til en landsby med 16 veloplagte kvinder, som alle havde børn eller unge, der var fysisk eller psykisk handicappede. Her greb projektkoordinatoren Rabiha ordet, og i løbet af halvanden time fik hun åbnet op for en fortrolig samtale med kvinderne om de tabubelagte overgreb, som mange desværre kender til.

Miriam Bøytler mener, at indsatsen blandt de sårbare virker: - Medarbejderne tager fat i emner, som er svære at tale om, selv i Danmark. De udfordrer en kultur og giver plads til alle mennesker, arbejder på tværs af religion og har samme mål: Vi skal hjælpe, hvor der er brug for det.

Ny fase skal hjælpe endnu mere

Og brug for hjælp er der fortsat, siger hun hjemme igen. - De er i gang med at skabe en kulturændring ved at tale med kvinderne og pigerne. Det forbedrer hverdagen for de handicappede og deres familier. Det skaber også en holdningsændring i synet på de handicappede.

Næste del bliver at fortælle fædre og brødre om de dårlige sider ved overgreb. Lære dem hvordan man passer på de handicappede, og hvordan de udsatte unge kan beskytte sig selv. BDM arbejder derfor lige nu for fortsat at indhente ressourcer og midler, således at arbejdet, der tilgodeser de svageste børn og unge kan vokse yderligere.

 

FAKTA: BAG ARBEJDET på Vestbredden står den verdensomspændende Brødrekirke. Star Mountain er et kristent center, som drives af kristne arabere, for og iblandt den arabiske befolkning - både muslimer og kristne - i det ofte uroprægede palæstinensiske selvstyreområde nord for Jerusalem. Ramallah er hovedbyen i selvstyre-området.

Brødrekirkens arbejde i landet begyndte oprindeligt som spedalskhedsarbejde i Jerusalem blandt både jøder, muslimer og kristne. Med statens Israels dannelse i 1948 ændrede dette sig. Fra sidst i 1950´erne har centeret på Stjernebjerget været omdrejningspunktet i arbejde for mentalt og fysisk handicappede, efterhånden som spedalskheden blev bekæmpet i området.

 

Martin Højgaard Jensen

mhj@bdm-dk.dk