En glæde at pleje spedalske

Tekst: Svend Løbner

Foto: Samuel Andre

Elisabeti Joram Sinyanya er sygeplejerske og plejer de 13 spedalske, der lige nu er indlagt på Sikonge Distriktshospital i det centrale Tanzania. Spedalskhedsarbejdet er grundlagt af Brødremenighedens DanskeMission.

”Jeg holder meget af mit arbejde, selv omdet selvfølgelig gør mig ondt for de syge,”fortæller Elisabeti Joram Sinyanya.

Hun har arbejdet på Leprosariet, somafdelingen hedder, i otte år, og hendes opgavebestår primært i sårbehandling.

Spedalskhed er stadig udbredt i Tanzania. Sygdommen lammer nerverne i hudenog skaber deformiteter i hænder, fødder,næse, ører og øjne. Man mener, spedalskhedsmitter gennem luftvejene. Sygdommenhar en inkubationstid på mellem tre og fem år, nogle gange længere, hvorforen spedalsk uden at vide det kan nå at smitte mange mennesker. Heldigvis er 95pct. immune over for spedalskhed. Og enflermedicinsk behandling kan stoppe sygdommen og gøre patienten smittefri indenfor et døgn.

Spedalskhedsbakterien trives i kølige områder af kroppen, i huden, ved albuerne, næsetippen, øreflipperne, hænderne og fødderne. Den angriber derfor de perifere nerver i huden. Sygdommen opdages ved prikken i fingre og tæer, følelsesløshed i huden, lyse pletter og blister. Blisterne kommer af, at patienten brænder sig på ild og varme gryder, fordi de ikkekan føle noget. Derfor pådrager de sig også skrammer, som bliver til væskende og lugtende sår. Sårene behandles ved, at patienten sætter sine fødder i saltvand en halv time, hvorefter de smøres ind i vaseline og forbindes.

”Jeg føler stor medlidenhed med de syge. Derfor er det en ekstra glæde for mig at kunne hjælpe dem. Jeg medicinerer dem, forbinder deres sår og giver dem råd og vejledning i, hvordan de skal holde sårene rene,” fortæller Elisabeti Joram Sinyanya.