PHC - Sundhed, der vokser

Marjo ten Kate & Bert Muizebelt, Udsendt af BDM til Kipili, Tanzania

Kipili, Tanzania i september 2016

Marjo ten Kate og Bert Muizebelt, der er udsendt som seniormedarbejdere ved PHC-projektet har sendt denne opdatering på forholdene i Kipili og i landsbyerne langs Tanganyikasøen:

Sundhedsprojektet i Kipili
I 2006 lærte vi for førte gang arbejdet her i Kipili at kende. Mange landsbyer er stadigvæk kun tilgængelige via båd. Men regeringen har bygget mange sundhedscentre med sundhedspersonale. Det betyder, at behandling af sygdomme og fødsler ved hjælp af uddannede sundhedsarbejdere, nu kan finde sted tættere på landsbyen.

Vores sundhedsprojekt, PHC, har hjulpet landsbyer uden et sundhedscenter med at bygge ambulancebåde sammen med den lokale befolkning. Befolkningen har betalt træbåden, og PHC-projektet har betalt bådmotoren, så patienter i medicinske nødstilfælde og gravide kvinder kan blive transporteret til sundshedscentret med ambulancebåden.

Båden bliver desuden brugt til at transportere sundhedsarbejderen til landsbyen for at vaccinere, veje børn og lave svangerskabskontrol. Ved en forventet risikofødsel bliver den gravide kvinde rådet til at vente i et ‘moderhus’ ved hospitalet indtil fødslen.

Forbedringer i 2016
Der er markante forbedringer på alle områder:
Telefon - i 2006 var der satellittelefon.
Bedre vejnet: Nu er der kun 3 timer til Sumbawanga (160 km), før var der otte timer.
Mere hygiejne omkring husene: I landsbyen er der fem store jerntønder med små huller, hvor affaldet bliver forbrændt, så det ikke bliver spredt fra affaldskulen af fritløbende høns og geder. Desuden har hvert hus et eget toilet med et specielt system af hængende jerrycans (gamle benzindunke i metal) til vand og sæbe, så man kan vaske hænder.

Vask og opvask foretages ikke længere i søen, og man bruger tørresnore og tørrestativer til at tørre vasketøj og eventuelle spisegrejer på. Den forbedrede hygiejne giver færre sygdomme forårsaget af forurenet vand. Og der er mindre malaria på grund af brug af moskitonet og oplysning om blandt andet udklækningsteder o.l.

Kipili fik andenpræmie
Kipili vandt for nylig andenpræmie som reneste landsby i provinsen, og kvinder fra huse med toilet modtog alle et afrikansk sjal som belønning.

Siden maj 2016 er der nu også elektricitetspæle, så man kan blive tilsluttet det landsdækkende net (en stor overraskelse for os), og der er flere solcelleanlæg også på græstagene. Mange huse har også fået tag af bølgeblik, hvilket giver status!

Generelt
Der er virkelig meget, der er forbedret her i landsbyerne ved Tanganyikasøen, takket være oplysningsarbejdet fra ‘vores’ Primary Health Care Project båret af Brødremenighedens Danske Mission og Brødrekirken i Tanzania og med financiel støtte fra den danske organisation Danida. Som tredje samarbejdspartner står regeringen, der financierer fem medarbejdere med det formål at sørge for, at oplysnings- og hjælpearbejdet fortsætter både nu, og når vi ikke er her længere, også hvis støtten fra udlandet hører op.

Congo 2016
Situationen i landsbyerne i Congo ved Tanganyikasøen er egentlig, som vi oplevede den i 2006 i Tanzania: Afsidesliggende landsbyer, som kun kan nås over søen, ingen kommunikationsmuligheder, ingen sundhedscentre, ingen sundhedsarbejdere etc. Her ligger den nye og store udfordring i det kommende år: Bekæmpelse af sygdomme gennem oplysningsarbejde om basishygiejne, rent drikkevand, toiletter, rene omgivelser - til at begynde med i skolerne. Der hersker stor uvidenhed på alle områder.

Målet for arbejdet
PHC-projektet skulle gerne opnå, at der er færre sygdomstilfælde og dødsfald på grund af malaria, tyfus og kolera. Og selvom det kan se håbløst ud, så er situationen i Tanzania, især i Kipili, et vidnesbyrd om, at det kan lade sig gøre!

Derfor er der brug for arbejdet: Det nytter!