En nekrolog over Lars Kjetland

Lars Kjetland var i første periode i Sikonge fra januar 1973 til efteråret 1977

Da vi havde været i Sikonge i knapt 2 år, fra maj 1971, fik vi at vide, at der var ansat en norsk læge, Lars Kjetland, som skulle komme og afløse Vicke (Victor) von Bahr, som var startet 1 år før os på Sikonge hospital. På dette tidspunkt havde jeg ansvaret for spedalskhedsarbejdet og var øverste ansvarlige for det medicinske arbejde i Brødrekirken i Vest Tanzania. Lars Kjetland skulle så aflaste på Sikonge hospital, når von Bahr skulle rejse hjem til Sverige i maj 1973.

Vi var spændte på at møde den nye kollega, og ikke mindst var vores 2 døtre meget optaget af, at der skulle komme en familie med 2 døtre og 2 mindre brødre.

Heldigvis er der blevet gemt mange breve, som vi, ikke mindst min kone Lisse, skrev hjem. Derfor kan jeg huske, at jeg sammen med biskop Teofilo Kisanji, formand Josef Kalindimya, sekretær Mbulumi og kasserer Svend Søe var den store ”velkomstkomité” i Tabora lufthavn, da de ankom med East African Airways flyet. Fra Tabora gik det efter et måltid videre til Sikonge.

Allerede 2 dage efter tog Lars med mig til sprogskolen i Kipalapala for at lære Swahili. Vi lærte på den måde hinanden rigtigt godt at kende fra starten. Der var tid til at tale en del om det medicinske arbejde.

Det blev et godt samarbejde, som jeg – og Lars også, tror jeg – blev glade for. Vi afløste hinanden en del. Når jeg f. eks. var på safari rundt i regionen for at besøge spedalskhedsklinikker, passede Lars ”biksen” hjemme i Sikonge. Når vi begge var hjemme, skiftedes vi til at passe det akutte arbejde med børn samt medicinske og kirurgiske patienter – og en del fødende.

Under vores hjemmeophold i Danmark i 4 måneder i 1974 var Lars alene, og derefter var vi der igen begge to indtil vores hjemrejse julen 1975.

Lars var en samvittighedsfuld læge. Han havde et godt samarbejde med alle, såvel tanzanierne som os andre udenlandske medarbejdere. Han havde et venligt og imødekommende væsen.

Lisse og jeg tænker tilbage på Lars Kjetland med taknemlighed og et smil på læben.

Vores tanker går til Carmen og de 6 børn.

Skrevet af: Jan Meyer, læge, dengang Jan Meyer Christensen, - var i Sikonge fra 11. maj 1971 til 31. december 1975.