’MYGGENET fisker man da med!’

Uvidenhed gør, at hvert femte barn dør inden det er fem år i Tanzania. Men et dansk sundhedsprojekt redder liv i 46 landsbyer omkring Tanganyikasøen. Nøglen er oplysning.

Af journalist Svend Løbner

Malaria er en stor svøbe i Afrika og dræber flere mennesker end HIV og Aids. Sygdommen har også været en stor svøbe omkring Tanganyikasøen mellem Tanzania og Den Demokratiske Republik Congo.

Men et dansk sundhedsprojekt underviser befolkningen i at bruge myggenet. Før brugte de dem til at fiske i søen med.
- Det viser hvor vigtig viden er. Og hvilken udfordring vi står over for, fortæller projektleder Respice Mbalu fra landsbyen Kipili ved søens bred.

Sundhedsprojektet er søsat af Brødremenighedens Danske Mission i Christiansfeld og omfatter oplysning og oprettelse af sundhedskomitéer i 46 landsbyer omkring Tanganyikasøen. På Tanzania-siden er der oprettet brønde, toiletter og klinikker i 34 landsbyer langs bredden. Og har de ikke en klinik, kan syge og gravide transporteres til klinik eller hospital i en af projektets otte ambulancebåde.

På Congosiden er sundhedsprojektet i sin opstartsfase, men projektets sundhedsarbejdere rejser allerede i pendulfart mellem 12 landsbyer. En af landsbyerne hedder Kansenge.

Leder vand fra en kilde i bjergene
Solen bager, men vinden køler, mens der høres sang fra landsbyen lille kirke i baggrunden. Projektleder Respice Mbalu sidder med et barn på skødet. Den lille pige kigger apatisk frem for sig, mens armene hænger slapt ned langs siden. Moren klager over, at pigen er syg, men ved ikke, hvad hun skal stille op. Respice bliver hurtigt klar over, at det er ernæringen, det er galt med. Han opfordrer moren til at lave vælling af majsmel – og ikke af kassava, som der ikke er mange vitaminer i.

På Congosiden ligger landsbyerne omkranset af stejle bjerge, som gør det svært at dyrke afgrøder og helt umuligt at grave brønde. Derfor når hjælpeorganisationer normalt ikke ud til landsbyer som Kansenge.

Men Brødremenighedens sundhedsprojekt er i fuld gang med af lede vand fra en kilde oppe i bjergene. Rørene rækker næsten ned til landsbyen, så befolkningen kan hente frisk drikkevand fra en vandtank.

- Vi er meget taknemmelige for det rene vand. Ellers drikker vi vand som er meget beskidt, som får indbyggerne til at lide under diarre og kolera. Men det rene vand forbedrer sundheden, fortæller landsbyens formand Kabunde Kalonde Simon.

Hver femte mangler et toilet
En omfattende undersøgelse peger på stor børnedødelighed i området.

- Noget tyder på, at børnedødeligheden er større ved Tanganyikasøen eller i DR Congo generelt. 19,6 procent af alle levendefødte børn dør, inden de er fem år. Det var en slem opdagelse, fortæller danske Eva Diemer, der som jordemor er udsendt med sin mand Jonas som rådgiver i sundhedsprojektet.

Ud over malaria er dårlig hygiejne årsagen til at hvert femte barn dør.

- 20 procent af befolkningen mangler et toilet. Når hver femte går et andet sted hen og forrette sin nødtørft bliver jo til meget når der er så mange mennesker. Enten de går ud i skoven, ned til floden eller ud i søen, fortæller Eva Diemer.

Derfor er oplysning nøglen til bedre sundhed i DR Congo. På Tanzania-siden er kolera praktisk talt udryddet, efter at projektet har stået på i syv år. Men befolkningen i Congo har særlige udfordringer, fortæller hun:

- 76 procent af alle kvinder har slet ikke gået i skole. Det er vildt. Vi spurgte kvinder mellem 20 og 30 år, og de var jo skolebørn under borgerkrigen. Så det er klart, at det ligger højt. Det siger noget om deres niveau, når vi skal ud og undervise dem.

Ingen død i barselsseng
Eva Diemer underviser bl.a. i fødselsforberedelse. Målet er, at kvinderne skal konsultere de lokale sundhedsarbejdere og blive fragtet i ambulancebåd til den nærmeste klinik, hvis der opstår komplikationer. Det har man gode erfaringer med fra søens Tanzania-side, fortæller projektleder Respice Mbalu:

- Tidligere døde både mor og barn ved fødselskomplikationer. Men i de sidste to år er ikke en eneste kvinde i landsbyerne død i barselsseng. De sørger for at komme til klinikken i god tid.

Der er oprettet sundhedskomitéer i hver landsby, og her har man oprettet fonde.

- Når en kvinde skal føde, kan de bruge penge fra fonden til at transportere den fødende kvinde med båd. Og så tilbagebetaler familien beløbet efter fødslen.

Familieplanlægning er tabu
I DR Congo er myndighederne taknemmelige for at Brødremenigheden nu når ud med sundhedsoplysning til de afsidesliggende landsbyer.

- Det er godt at Brødremenigheden er kommet til DR Congo. For I er ikke bange for at undervise i ”det hemmelige”, siger embedslæge Gabriel Njema da vi møder ham på hans kontor i Moba. - Spørgsmålet om familieplanlægning er tabu. Derfor går kvinderne til heksedoktoren. Og de føder hjemme ved hjælp af lokale fødselshjælpere. Hygiejnen er dårlig og derfor bliver mange syge.

- Befolkningen er meget uvidende, da de fleste slet ikke har gået i skole. Ofte tror folk at piller er nok. Men hvis de ikke kender årsagen til sygdommen, og hvordan de skal tage medicinen, hjælper det jo ikke. Så kommer sygdommen bare igen!

- Vi sætter stor pris på jeres projekt og vil gerne samarbejde, siger embedslægen.