Medrivende døgn om kristen mission

Der var fuld fart over missionsfeltet, da Louisa og Richard Evans fra London-baserede All Nations Christians College underviste i tværkulturel mission på missionskonference i Christiansfeld

Weekenden blev en fængslende oplevelse for de 30 deltagere, som i dagene den 20. - 21. september var samlet til et konferencedøgn om mission i Tyrstrup Kirkes sognehus i Christiansfeld.

Med et kompakt program blev temaet ”Guds mission i en foranderlig verden” udforsket i et intensivt læringsmiljø. Mange udtrykte bagefter begejstring over udbyttet. Konferencen var stablet på benene af Brødremenighedens Danske Mission (BDM) sammen med All Nations Christians College.

Hastige forandringer i verden

Blandt dem, som gik beriget hjem, var kandidatstuderende Susanne Lubago fra Sønderborg. Hun læser Diakoni på Aarhus Universitet:

- Vi mødte nogle engagerede undervisere, der også formåede at engagere os, så vi fik sat mange ord på, hvad mission er og har været. Vi fik øjnene åbnet for, at mission i dag er “glocal” (både global og lokal, red.).

At verden er foranderlig, og at missionsopgaven derfor hastigt forandres med den globale udvikling, blev igen og igen understreget af underviserparret fra London. De øste ud af deres erfaringer med kirker og mission på tværs af så forskellige kulturer som D.R. Congo, Nepal, Malaysia og England.

Fra enhver til enhver

- Jeg fik meget ud af konferencen, siger Susanne Lubago. - Mission i dag er fra enhver til enhver. Fra Guds hjerte til vores hjerter, og ud til vores næste. Der er mission, fordi Gud vil mission.

- Under 1/3 af verdens kristne lever i dag i den vestlige verden, fortalte Richard Evans. Den globale kristenheds tyngdepunkt er i løbet af det 20. århundrede flyttet til Latin Amerika, Afrika og Asien. Her lever størstedelen af verdens kristne under helt andre økonomiske, sociale, kulturelle og religiøse forhold. Det udfordrer selvforståelsen i hele det ”kristne” Europa slog gæsteunderviseren fast:

- En helt almindelig gennemsnitskristen i verden i dag er ikke en europæer, men snarere en fattig kvinde i en landsby i Nigeria eller i et slumkvarter i Rio de Janeiro, sagde Richard Evans. - Det er stadig en øjenåbner for mange i det gamle Vesten.

Glad vært

En anden deltager, som tog imod missionsudfordringen, var Jens Peter Rejkjær, general- og missionssekretær i BDM. Og han fik sat fokus på lige netop det, han havde ønsket sig:

- Missionen er Guds mission, og bibelen fra ende til anden handler om mission. Det handler for os om at bruge både hoved, hjerte og hænder i mission. Og udfordringen er enorm, når det gælder fattigdommen i verden. Derfor er det afgørende, at synet for mission først fødes i hjertet, slutter Jens Peter Rejkjær.

 

Martin Højgaard Jensen

mhj@bdm-dk.dk