Hjælp jordskælvsofrene i Albanien

Flere end 10.000 albanere er hjemløse og bor på hoteller, i telte, sportshaller eller gymnastiksale, efter at det kraftigste jordskælv i 30 år ramte landet den 26. november 2019

Myndighederne i fuld gang med at inspicere de ødelagte huse og bygninger samt genhuse de mange jordskælvsramte, som ikke umiddelbart kan vende tilbage til deres hjem. Men selvom mange får økonomisk kompensation, er de ikke nødvendigvis i stand til at finde et sted at bo i nærmeste fremtid

Det fortæller Vjollca og Edi Mazi og Dena Fortuzi fra Brødrekirken, som, sammen med præst og BDMs formand Jørgen Bøytler, i dagene 12.-14. december var på besøg i byerne Lezha, Bathore og Durres.

Romaer ramt i Lezha

Halvdelen af Brødremenigheden i Lezha udgøres af romaer (sigøjnere). De lever i forvejen under meget dårlige forhold. Mange bygninger er beskadiget af jordskælvet og uegnet til beboelse.

- Vi besøgte et romakvarter i Lezha, hvor indbyggere er flyttet til et socialt center. Her bor de i en gymnastiksal på et gymnasium. 74 romaer i alle aldre er indkvarteret under meget dårlige forhold, beretter Jørgen Bøytler.

Staten tilbyder de jordskælvsramte et beløb, som de kan bruge til at leje en midlertidig bolig, indtil deres hjem er genopbygget eller repareret. Problemet er, at romaerne generelt diskrimineres og mødes med mistillid. Ingen vil give dem et sted at bo, fordi de bliver set ned på.

Brødrekirken har uddelt 100 kg vintertøj til romafamilierne. Bardha, som leder kirkens arbejde i Lezha, arbejder som frivillig i det sociale center og sørger for at distribuere hjælpen. På grund af jordskælvet har mange også psykiske eller fysiske problemer, så et stort behov i dette område er læger, som vil aflægge besøg, lave undersøgelser og ordinere medicin.

Bygningsbehov i Bathore

I Bathore i udkanten af hovedstaden Tirana er kirkens ledelse taknemmelig for at alle kirkemedlemmer har det godt. Fire af kirkens medlemmers huse er blevet beskadiget, og to af dem opfylder de kriterier, der skal være opfyldt for at de genopbygges af myndighederne. Husene er allerede revet ned, og arbejdet med at genopbygge er begyndt. En anden husejer har juridiske problemer, så det er ukendt om der vil blive givet støtte fra staten. Det fjerde hus bebos af et kirkemedlem, som i forvejen boede under kummerlige forhold. Jordskælvet har her forværret boligforholdene.

- I Bathore er der behov for møbler og anden indbo samt materialer til genopbygning, rapporterer Brødrekirken. Samtidig vil kirken gerne støtte andre indbyggere i byen med de grundlæggende behov. Myndighederne er stadig i gang med at kortlægge behovene og gennemgå husenes tilstand i området.

Durres hårdest ramt

I Durres, som ligger tæt på jordskælvets epicenter, ses de alvorlige skader, som jordskælvet har skabt overalt i gadebilledet, siger Jørgen Bøytler.

- Beskadigede og ødelagte huse og bygninger mødte os overalt. I et af de berørte områder talte vi med en mand, som delte den frygtelige oplevelse, det havde været, da jordskælvet ramte. Ymer Kadria fortalte med en skælvende stemme om sin skæbne:

Før jordskælvet boede han på 10. sal i en bygning, der nu er evakueret. Nu er han hjemløs, og uvisheden føles ubærlig. Han havde intet hørt fra myndighederne og var desperat efter at møde nogle, der kunne forklare ham hvad der kommer til at ske.

Kirkemedlem med i arbejdsgruppe

Selvom mange hjemløse er indkvarteret på hoteller i turistbyen med kilometerlange badestrande ud til Adriaterhavet, så er situationen stadig kaotisk. Mange mennesker er følelsesmæssigt påvirkede, bange for efterskælv, og reagerer med vrede og mistillid overfor myndighedernes hjælpeindsats.

Midt i alt dette er det opmuntrende, at Brødrekirken har et kirkemedlem, som arbejder som analytiker for landets premierminister. Han er blevet udvalgt til at være med i den nationale arbejdsgruppe, som nu skal udarbejde en rapport om katastrofehjælpsbehovet efter jordskælvet. Rapporten skal præsenteres på en konference for europæiske donorer i januar 2020. Det betyder, at Brødrekirken har adgang til at samarbejde med myndighederne og får indsigt i de officielle oplysninger, der deles i arbejdet med at genopbygge landet.

Opfordring til vise solidaritet

- Som kirke vil vi gerne vise Guds kærlighed og trøst ved at hjælpe. Vi ønsker at sprede håb og opmuntring til vores folk og dets ledere i denne nødsituation, siger Dena Fortuzi fra kirkens ledelse.

Jørgen Bøytler tilføjer:

- Efter at have besøgt nogle af de områder, der er ramt af jordskælvet, og mødt folk, der er desperate efter et sted at bo, føler jeg, at det er tidspunktet, hvor vi fra Danmark skal støtte vores brødre og søstre i Albanien. Vi ved godt, at den hjælp, vi kan yde, er som ’en dråbe i havet’, men vi gør det som et tegn på solidaritet og medfølelse med det albanske folk og som et vidnesbyrd i fællesskab med Brødrekirken i Albanien.

Der er konkrete behov, som vi kan møde og afhjælpe gennem kirkens indsats, og vi er i BDM taknemmelige for hvert eneste bidrag til denne hjælp.

 

Hjælp jordskælvsofrene i Albanien:

Bank: 0994-4672131928

Mobile Pay: 36 945

(tekst: Jordskælvsofre Albanien)