Irena Xhaferri, ELBASAN, Albanien

Jeg har altid været en oprørsk person. Når mine forældre bad mig gøre noget, fandt jeg altid en grund til være ulydig. Siden barndommen har jeg altid ønsket en begrundelse for det, som andre sagde til mig. Hvis de ikke havde en begrundelse for at give mig en ordre, og hvis det var en ordre, så syntes jeg ikke, der var grund at gøre det, som jeg blev bedt om.

Det fortsatte i ungdomstiden. I puberteten diskuterede jeg alting med alle, især min far. Han har været officer i hæren, og han var ikke vant til ikke at blive adlydt. I den periode drejede skænderierne sig særligt om min påklædning. Jeg kunne lide korte nederdele, lange og vide bukser, korte bluser - så korte at min mave kom frem. Eller jeg klædte mig som hippie. Jeg havde lange negle, en masse ringe og armbånd. På grund af min påklædning skændtes jeg med min far hver dag.

Jeg kommer fra en muslimsk familie. Min bedstefar har været imam. Min bedstemor var meget gudfrygtig. Mine forældre er vokset op med kommunisme, og de er ateister. Jeg blev opdraget af mine bedsteforældre, og jeg var åben for alle religioner, fordi mine bedsteforældre lærte mig at respektere alle religioner.

Da jeg blev 15, fortalte min veninde mig, at hun lærte engelsk hos nogle udlændinge. Jeg ville også gerne gå derhen for at lære engelsk. Udlændingene var i en kirke og havde bibelundervisning. Da jeg fortalte mine forældre om det, sagde de ikke noget til det, men jeg havde ikke mod til at fortælle det til min bedstemor. Min bedstefar var død et par år tidligere.

Jeg besluttede altså at begynde på engelskkurset. Den første dag husker jeg, at jeg havde en gennemsigtig bluse, vide bukser og højhælede sandaler på, fordi det var sommer. Jeg havde 20 armbånd og seks ringe, meget store ørenringe (en rund og en firkantet) og en masse makeup på.

Da jeg kom til kirken, så jeg 10 amerikanske unge. De var afslappet klædt med en enkel bluse, cowboybukser og sportssko. Jeg blev så forbavset, og jeg følte det pinligt. Næste dag tog jeg noget andet tøj på. Jeg var klædt som dem. Da min far så den forandring, opfordrede han mig til at gå derhen hver dag. Jeg begyndte i bibelklassen på engelsk. Mine forældre og min familie troede, at jeg gik til engelsk. Det var min lille hemmelighed. Jeg fortsatte bibelundervisningen i tre år.

Da jeg var 17 år, døde min bedstemor. Jeg sørgede meget over hendes død, men folkene i min kirke støttede mig meget. I den periode fortalte jeg mine forældre, at jeg gik til bibelundervisning. Først sagde de til mig, at de var skuffede over mig, fordi jeg havde løjet. Men så overbeviste jeg dem om, at jeg var nødt til at gå, og jeg opregnede alle de gode ting, som jeg havde lært.

Efter den samtale accepterede de, at jeg gik derhen. Da jeg nu havde fået overbevist dem om de gode ting ved at gå hen i kirken, prøvede jeg at overbevise dem om nødvendigheden af og ønsket om at blive døbt. Til sidst accepterede de det. Men problemet var mine tre tanter. De startede "3. verdenskrig" med mig og mine forældre, fordi jeg forrådte den religion, som mine bedsteforældre havde overgivet til mig. Men mine forældre hørte ikke efter dem og tillod mig at blive døbt. Så med mine forældres tilladelse blev jeg døbt på min 18-års fødselsdag.