Haxhi fra Bathore sender os en hilsen fra Albanien:

Haxhi fra Bathore sender os en hilsen:

Støt os i vores kristne arbejde med "at vise børn, hvordan de fanger fisk".

Bathore er navnet på et ikke officielt område nær Tirana, skabt gennem den ikke kontrollerede flytning af den albanske befolkning. Før var området et landbrugsområde ejet af staten. Ved kommunismens fald og ved begyndelsen af den pluralistiske, demokratiske bevægelse forlod mange familier - idet de var i en elendig tilstand - deres landsbyer og "besatte" arealer nær den albanske hovedstad, Tirana. På 20 år blev det tidligere landbrugsområde forvandlet til et beboelsesområde med 90 tusinde indbyggere.

En åben dør

I dette område bankede d. 21. febr. 2005 fem medlemmer fra the Lutheran and Moravian Church i Albanien på døren i et meget fattigt hus bygget af betonblokke. Døren blev åbnet af Haxhi Murati. Og den dør er fortsat åben for mange børn og unge, som kom hver dag. Mange er den dag i dag stadig en del af arbejdet, villige til at lære om Bibelen og dele deres tanker med andre. De er glade for at deltage i forskellige aktiviteter, men de er der også for at nyde godt af mad- og tøjhjælp.

Opvækst, skolegang og uddannelse

Haxhi kom til Bathore fra en landsby nordpå i Kruja. Han blev født der i 1958. Der var ingen gader med biler, der var ingen skoler. Han gik i skole i en anden landsby, som ligger to timer væk fra, hvor han boede. Han gik til skolen hver dag. Han er vokset op i en landsby, hvor størstedelen af befolkningen var muslimer. Desuden var det en meget isoleret landsby, ekstremt fattig, og mennesker var slaver af primitive vaner og traditioner.I nærheden af landsbyen var der en moske, men Haxhi husker, at nogle landsbybeboere også gik til et andet helligt sted, nemlig kirken i Shen Ndoi. Der kom pilgrimme fra alle steder i Albanien. I 1976 blev området til et militært område.Med mange ofre, men også med en stærk vilje, fuldførte Haxhi den pædagogiske højskole i Elbasan. Da han var 18 år tog han sin eksamen og begyndte at arbejde som lærer i grundskolen. Han har rejst rundt til mange landsbyer som underviser. Endnu i dag er han lærer i en landsby, ikke så langt væk fra hvor han bor. Han er gift med Qamile, og de har fire børn. Med en løn på 160 € om måneden, har det været vanskeligt at forsørge en familie på seks, en virkelig udfordring. Han var nødsaget til at arbejde som ufaglært i forskellige byggefirmaer. Han har ofte gravet brønde, kalket, arbejdet med kalksten osv. for at kunne skaffe midler til at leve for.

Arbejdet på det kristne center

I dag er han tilknyttet det kristne arbejde i Centeret. Han får hjælp af sin datter Etmonda, som er uddannet lærer fra universitetet i Shkodra, men er arbejdsløs. Hun er blandt de første medlemmer fra grupperne; hun er i dag leder for unge og for kvinder.

Stor fattigdom

Haxhi husker begyndelsen af det kristne arbejde; folk plejede at samles i hans lille hus. Der var mange børn. "I julen 2003," husker Haxhi, "pakkede vi mad-hjælps-pakker til 120 børn". Derefter tilføjer han: "Aktiviteterne fra den kristne gruppe i the Lutheran and Moravian Church i Albanien var de eneste uddannelses- og pædagogiske aktiviteter for børn i Bathore".Haxhi fortæller videre: "Du tror det næppe, men fra 1992-1998 kunne børn i Bathore ikke engang gå i skole, for der var ingen skole. I dag er mere end 60% af de unge mellem 19-26 år analfabeter. Jeg kan slet ikke beskrive graden af fattigdom på det tidspunkt. Da tilflytterne indtog områder i Bathore, og de byggede deres hytter, var der ingen veje, ingen vand, ingen energi eller mulighed for medicinsk hjælp osv. I den periode uddelte vi mange hjælpepakker med mad og tøj.

Forandring

I dag er noget forandret. Endog mit eget hus er anderledes. Det gamle er revet ned. Gud være lovet, at taget faldt sammen på et tidspunkt, hvor vi ikke var hjemme. Vi byggede selv et nyt hus, mange hjalp os. Vi har fået stor finansiel støtte fra the Lutheran and Moravian Church i Albanien.

De kristne aktiviteter

I nogle år har vi samledes til de kristne aktiviteter i lejede områder. Der er børn i gården ved Centeret hver dag. Men de kristne aktiviteter starter om fredagen, og de fortsætter så til søndag. I dag har vi mere faste grupper. Børn og unge deltager i vores almindelige arbejde, og de nyder at læse Bibelen sammen. I grupperne har vi 18 døbte børn og unge. Efter at have studeret, læst og bedt og været en leder i mange år, blev jeg kaldet til at lade mig døbe, og det blev jeg. Min datter Etmonda blev døbt kort tid efter. Nu har børn og unge spurgt om at deltage i en forberedelsestid til at blive døbt.

Vi vil i Guds navn fortsætte vores arbejde. Vi bor stadig i et meget fattigt område, kendetegnet ved et lavt niveau både kulturelt og uddannelsesmæssigt. Men vi plejer også at sige: Vi må lære folk ikke kun at spise fisk, men også hvordan de selv fanger dem".