Fra klubbarn til første lokale præst

Det begyndte som en lille børneklub med ni børn og tre kvinder, som ønskede undervisning i kristendom. Enhver form for religion havde siden 1967 været forbudt ved lov, da den Lutherske Brødrekirke startede sit arbejde i hovedstaden Tirana i juni 1993.

I dag tæller kirken over 300 medlemmer og virker ud fra kirkecentre i seks byer. Og nu er planen, at kirken skal have landets første lokale lutherske og kvindelige præst.

Pige uddannes præst

Dena Grillo Fortuzi hed en af pigerne, som deltog i den allerførste børneklub for 25 år siden. I dag er hun ved at færdiggøre sin teologiske uddannelse, så hun i nærmeste fremtid kan blive ordineret som præst. Dermed tager Brødrekirken i Albanien endnu et stort skridt i sin udvikling, for Dena skal både være præst og leder for menighederne i de seks byer.

Med støtte fra Danmark

Fra kirkens spæde start i begyndelsen af 1990´erne har Brødremenighedens Danske Mission sammen med andre støttet den nye Brødrekirke i Albanien. BDM støtter den unge kirke med økonomi, kirkebyggeri, lejrcenter, gudstjenester og undervisning. Den Internationale Brødrekirkes generalsekretær Jørgen Bøytler er den albanske menigheds præst og desuden mentor og teologisk vejleder for Dena Grillo Fortuzi i forbindelse med hendes teologiske studier på det lutherske universitet i Betlehem, Pensylvania i USA.

BDM har lavet en 5-årig ansættelse af Dena i perioden  2019-2023, hvori vi har forpligtet os på at skaffe midler til at betale hendes løn i hele perioden.

 

FAKTA: Den lutherske Brødrekirke i Albanien

Kirkens hovedcenter er i Tirana. Derudover arbejdes der bl.a. i byerne Barthore, Elbasan, Burrel og Pogradec. Hver lokale menighed har egen ledelse og klubledere, men får overordnet støtte fra hovedcenteret. De lokale kirkecentre har børneklubber, ungdomsgrupper og kvindegrupper, ligesom der også afholdes ugentlige lægmandsgudstjenester uden deltagelse af en præst. I Burrel og i Progradec har kirkecentrene tillige børnehaver, som hovedsageligt er finansieret af tyske projekter og delvis støttet af børnenes familier. Dertil kommer et voksende socialt-diakonalt arbejde blandt Albaniens fattige.

Kirkens nuværende præst er Jørgen Bøytler, brødremenighedspræst i Christiansfeld og BDMs formand.

 

Sådan kan du hjælpe!

Bed for den lutherske Brødrekirke i Albanien, dens ledere og kommende præst

Støt ansættelsen af Dena Grillo Fortuzi som præst. Giv dig bidrag her