Albanien: Først kom jordskælvet, så kom coronaen

Det er ikke kun Danmark, som er ramt af nedlukning og restriktioner for at inddæmme coronakrisen. I Albanien, hvor BDM støtter Brødrekirken, kæmpes der lige nu, ligesom i de andre europæiske lande, imod spredningen af Covid-19. Som naboland til Italien er det en ekstra udfordring.

Før coronakrisen var Albanien i forvejen hårdt prøvet, efter at to ødelæggende jordskælv ramte landet i efteråret 2019. Brødrekirken er dybt involveret i hjælpe- og genopbygningsarbejdet i flere byer. BDM har her i Danmark gennem de sidste 3 måneder indsamlet næste 60.000 kroner til dette formål ved en særindsamling.

Præst måtte vende om

Som præst for Brødrekirken i Albanien var BDMs formand Jørgen Bøytler netop på vej til Albanien op til weekenden den 13.-14. marts, da udenrigsministeriets ændrede sin vejledning til at fraråde rejser til en række lande. Han måtte derfor vende tilbage til Danmark samme dag som de albanske myndigheder annoncerede en række restriktioner efter de første corona-tilfælde i landet.

Albanien lukket ned

Med den tætte trafik og forbindelse til Italien er de albanske myndigheder nødt til at være helt fremme i skoene. Skoler og uddannelsesinstitutioner er blevet lukket. Offentlige forsamlinger forbudt, og albanerne må kun gå ud for at handle det mest nødvendige. Der er indført natligt udgangsforbud fra kl. 23.00 – 05.00. Alle grænser holdes lukket, og al flytrafik til og fra Tirana er stort set indstillet. Myndighederne i Albanien har sidst i marts registreret 11 døde og 223 sygdomstilfælde.

Lys i mørket

Der er dog også lyspunkter at finde i situationen i Albanien. Den italienske avis Corriere della Sera skriver således lørdag den 28. marts en positiv historie om, at 30 albanske læger og sygeplejersker er på vej til Italien for at bistå det hårdt prøvede hospitalsvæsen i nabolandet.