Den lutherske Brødrekirke fejrede sit 25 års jubilæum i juni 2018

I 1993 fik tre kvinder et kald til at begynde en bibelstudiegruppe. Det blev til Den Lutherske Brødrekirke i Albanien.

Af Dena Fortuzi, leder and bestyrelsesmedlem i den lutherske Brødrekirke i Albanien

Hvis man spørger dem i dag, er de enige om, at de på en uforklarlig og ganske vidunderlig måde fik et kald fra Gud til at blive en del af Guds mission i denne verden.

Danmark har støttet fra begyndelsen
Danmark var det første land, som viste os vej til at kunne påbegynde denne rejse. Senere har vi sammen med brødre og søster fra andre steder i verden været vidne til, hvordan Gud har arbejdet i vores land gennem os.

Gennem alle disse år har BDM været vores hovedstøtte, de første til at understøtte os i denne fantastiske, men også vanskelige opgave. Vi har desuden fået international støtte både økonomisk og åndeligt. Dog ser vi stadig BDM i Danmark som vores tætteste partner. Naturligvis må vi indrømme, at vi gennem de 25 år har haft store udfordringer, men ved Guds nåde har vi besteget bjerge, vi har genåbnet døre, vi er blevet kaldt sære, og dog er det lykkedes os at bevare Guds Ord levende gennem vores engagement i dette land.

Der er menigheder flere steder
Vi har gennem de mange år udbygget og styrket  det arbejde, som allerede var i gang forskellige steder: i Tirana, Bathore, Elbasan, Pogradec og Burrel. I 2017 mindede Gud os om, at vi skulle starte nye grupper. Derfor startede vi en i Lezhe, Nordalbanien, og en anden gruppe i en landsby nær Burrel, og denne gruppe hører ind under menigheden i Burrel.

Vi er overbevist om, at Gud har brugt vores udfordringer til at lade vores arbejde vokse, således at han midt i alle vore vanskeligheder har vist os nåde og kærlighed.

Arbejdets størrelse
I dag har vi mere end 320 medlemmer, 14 ledere og adskillige mulige ledere, som er ved at blive trænet til på længere sigt at lede grupper. Vi er 12 medlemmer i kirkens bestyrelse, ledet af Vjollca Mazi og vores præst Jørgen Bøytler, som kommer til Albanien tre-fire gange om året. Tirana er stadig den vigtigste gruppe, som også koordinerer arbejdet i de andre grupper, idet de gennem hovedkontoret opretholder et tæt samarbejde med alle lederne.

Forskellige aktiviteter
Alle grupper har forskellige aktiviteter, hovedsageligt arbejde med børn, unge og kvinder. Vi har børnehaver i Bathore, Burrel og Pogradec. For nylig har vi startet et nyt projekt i Elbasan. Dette projekt fokuserer på børn med autisme.

Ledelsesseminar
I 2013 påbegyndtes et ledelsesseminar for ledere og kommende ledere. Det bliver ledet af vores præst Jørgen Bøytler og to præster fra Sverige, Klas Lindberg og Hakan Sunnlinden. En meget positiv og glædelig følge af denne åndelige vækst er det øgede antal af dåb; ca. 50 siden anden halvdel af 2013.

Ungdomsseminarer
Siden Mike Boije blev koordinator og leder af Brødrekirken i Gøteborg, har Sverige støttet en række ungdomsseminarer siden 2016. Vi kan mærke, hvor væsentlige og afgørende disse seminarer har vist sig at være, idet vi engagerer unge i adskillige bibelgrupper og aktiviteter to-tre gange om året.

Projekt i Bathore
I Bathore har vi et projekt som er støttet af søstre og brødre i Home Church i Winston-Salem, North Carolina. Dette projekt er delt op i tre hoveddele: Månedlig økonomisk støtte (hovedsageligt til mad), kvindernes frigørelse (idet vi prøver at integrere kvinder i det sociale liv gennem kurser, hvor de lærer forskellige færdigheder, personlig pleje og madlavning, og evangelisation (hvor vi prøver at øge og styrke kirken i Bathore).

Præstestudie
Siden 2016 har jeg, Dena Fortuzi, studeret for at blive præst i Den Lutherske Brødrekirke i Albanien, støttet af amerikanske brødre og søstre, som er fast besluttet på at hjælpe mig og vores kirke i fremtiden. Jeg studerer på Moravian Theological Seminary i Bethlehem PA, og er meget glad for at have begyndt på denne vej. Det er vores håb, at jeg vil blive ordineret og tjene som rollemodel for andre unge mennesker i fremtiden.

Stort ønske om at tjene
Vi er optændt af at ville tjene Gud. Det er som om, Gud kalder os mere og mere i et land, hvor det stadig er vanskeligt at evangelisere. Dog giver vi ikke op; vi prøver til stadighed at søge Guds visdom, idet vi stræber efter at gøre det, som han har kaldet os til.

I 25 år har vi lært, hvad det betyder sammen at vokse i tro, kærlighed og håb. Med vores motto i hjerterne, vil vi følge det sejrende lam og dagligt lytte til hans kald og leve efter det.

Du kan give en gave til Albanien her