Regnens ødelæggelser

Nogle af jer har måske hørt om det, og andre har ikke. Men i dag for lidt over en måned siden – søndag d. 9/2 om aftenen, blev Bujumbura by og forstæder ramt af oversvømmelse.  Vi hørte først om det om onsdagen da vi kom over grænsen. Den dag blev der flaget på halvt stort set alle steder. Det viste sig siden at være værre end først antaget
 
Kort fortalt:
Stormfloden startede søndag aften ved en 21-22 tiden og forsatte resten af aften og natten igennem. Det blev så kraftigt pga. at regnen skyllede ned oppe fra bjergene. Det havde regnet kraftigt fredag d. 7/2 så floderne var allerede fyldte, og da der så kom store mængder regn på meget kort tid, var gik floderne over deres bredder. Flere end 200 mennesker døde og mere 2000 mennesker blev hjemløse. (Tal fra myndighederne).
Brødrekirken i Burundi blev også noget berørt af det.
 
En af væggene i kirken i Kamenge faldt sammen.
Omkring 21 Moravian hjem er mere ødelagte, i mere eller mindre grad.
6 Moravians døde i oversvømmelserne
3 Moravians kom hospitalet – i skrivende stund er de alle udskrevet og har det godt. Men det gik lang tid og det var nye meldinger vi fik hver gang vi spurgte til det – både på godt og ondt
10 Moravians mistede alt under oversvømmelserne. Her i blandt den nu tidligere Kassér i MCB.
Et par dage blev der skrevet rapport til BDM i Danmark, og man blev enige at søge DMRU’s Nødhjælpspulje. Der blev en lille uge senere, givet godkendelse til 80.000 kr. Et par dage efter ankom pengene og så gik der for alvor gang i planlægningen og indkøbene.
 
Vi var blevet spurgt om vi vil være med til uddelingen af nødhjælpen til ramte af oversvømmelserne. Det foregik i torsdags, d. 20/3
Vi mødtes med ledelsen på kontoret i Burundi kl. 10.30. Her gik det med en masse snak, klargøring af de sidste ting til uddelingen, og ledelsen skulle efter ordre fra myndighederne interviewes mm. Først på kontoret, derefter ude på det sted hvor uddelingen foregik. Der kom en repræsentant fra indenrigsministeriet, så medie opbuddet blev nok lidt større end det ellers ville have været. Efter lastbilen og bilerne var pakket med nødhjælp og folk, satte vi kurs mod det område hvor uddelingen skulle foregå. Det var hårdt ramt! På pladsen var der masser af mennesker! Først blev der budt velkommen til alle, derefter taler, flere interviews og så skulle der lige bruges lidt tid på at planlægge hvordan man gjorde med uddelingen.
Nødhjælpen bestod af:
 
–          En pose med 2-3 gryder, et par sko, et eller to stykker tøj og 2-3 tallerkener
 
–          Myggenet
 
–          Kladdehæfter og blyanter til børnene
 
Der var en pose samt et myggenet til en familie.
 
I torsdags var det, det første uddelingssted. Dagen efter om fredagen, var ledelsen afsted igen i et af de andre ramte områder.
 
D. 11/3, var vi igen i Burundi i et andet ærinde, og efter det havde regnet det meste af natten og morgenen her i Uvria, kunne vi ikke lade være med at spekulere på om den nu var gal igen, da Jean siger til os i morges ”når det regner sådan, så kommer det fra Burundi”. Og desværre var vores fornemmelse god nok. Da vi kom over grænsen kunne vi se realiteterne af gårdsdag/nattens regn. Vi hørte via nogle lokale, at byen før grænsen på Burundi siden – Gatumba, bl.a. var blevet hårdt ramt. Tallet var omkring 600 huse der er ødelagt på den ene eller den anden måde. Det så vi mere da vi kørte tilbage mod Uvira. Halvstore søer der ligger på hver sin side af vejen, en masse huse der er halvt faldet sammen eller helt ubeboelig, nogle steder er der store søer på vejen.
 
Dette er noget der berøre os på alle grundlag, rigtig meget, og derfor med denne skrivelse beder vi jer om at have Burundi med i jeres bønner!